tiistai 30. kesäkuuta 2020

Post Project Blues: miten palautua haastavasta projektista?

Fuente de Piedrassa, El Refugio Del Burrito

Olen työskennellyt viimeiset kuusi vuotta useissa eri yrityksissä ulkopuolisena projektipäällikkönä. Projektin päättyessä saattaa edessä olla täysin erilainen ympäristö, tutustuminen uusiin ihmisiin ja uuteen liiketoimintaan perehtyminen joko julkisella tai yksityisellä puolella - ilman organisaation totuttujen tapojen tuomaa painolastia. Projektin päättyessä tulee usein mietittyä, millaiset haasteet on seuraavana tulossa ja millaisessa ympäristössä. Uudet haasteet ja uuden oppiminen pitää motivaation korkealla.

Projektin jälkeistä palautumista en ole sen ihmeemmin aiemmin miettinyt, kunnes työnantaja järjesti FirstBeat mittauksen. Tämä tietenkin osui keskelle projektin kriittisimpiä hetkiä. Mittauksen tulokset eivät olleet kovin silmiä hiveleviä. Tämän projektin päätyttyä jäin miettimään palautumista projektien välillä. Miten palautua haastavasta projektista? Työnantajani tarjosi mahdollisuutta tehdä etätöitä, tai viettää lomaa, Fuengirolassa. Jonkin aikaa mielessäni oli pyörinyt yksi asia: aasit. En tiedä mistä tämä juurtui päähäni. Ratsastan enimmäkseen islannin hevosilla, jotka ovat ”pieniä ja pörröisiä”, joten olisikohan siitä juontunut. Googletin Fuengirolan ympäristöstä aasien ja hevosten rescue paikkoja, koska halusin tehdä vapaa-ajallani jotain hyödyllistä. Läheltä löytyikin paikka Alhaurin el Grandesta (noin 25 km Fuengirolasta), johon otin yhteyttä ja sovimme että talkoilemme siellä ajan minkä vietämme Fuengirolassa. Mikä olisikaan ollut parempi palautumiskeino kuin aasiterapia? Nollata edellinen projekti, käydä vielä mielessä läpi opitut asiat ja ottaa opiksi ja valmistautua seuraavaan aasien ja hevosten seurassa lämpimässä, aurinkoisessa ilmastossa.

Rosie

Viisi päivää kului nopeasti hevosten ja aasien parissa. Aamulla aikaisin herätys ja ruokkimaan hevoset ja aasit. Talkoiluun kuului pääsiäislauantaina järjestettävän festivaalin (lahjoitusten keräystä toiminnalle) valmisteluhommia, kuten aitausten maalausta, tarhojen siivousta, hevosten hoitamista yms. Välillä tehtiin töitäkin ja osallistuttiin palaveriin (kiitos etätyö mahdollisuuden).
Etätöissä, Andalucian Rescue Centressä (A.R.C.H.)

Hevosia on 12 ja aaseja neljä. Kaikki kaltoinkohdeltuja tai heitteille jätettyjä. Järkyttävä katsoa valokuvia huostaanotetuista eläimistä ennen ARCHiin (Andalucian Rescue Centre for Horses & Donkeys) tuloa. Ihminen osaa olla todella julma. ARCHissa hevoset ja aasit hoidetaan kuntoon ja niille etsitään hyvä uusi koti. Hevosia on viety mm. Ruotsiin ja Saksaan (vinkkinä jos jollain tarvetta upealle ratsulle, uutta kotia etsii usea koulutettu, kuntoon hoidettu hevonen). Kuvassa oleva syntymästään sokea aasi, Rosie, todennäköisesti viettänee ARCHissa loppuelämänsä, sillä hänestä pitää huolen toinen ”ei niin sosiaalinen” aasi (Eeyore), joten kahta on haastavampi saada eteenpäin.


Rosie

Jotta sain aaseista ”loman” aikana voimaa seuraavan vuoden ajaksi, kävimme vielä Fuente de Piedrassa, El Refugio Del Burritossa, jossa oli 86 aasia ja 26 muulia. Jostain syystä tätäkin paikkaa pitää britit, ei espanjalaiset, lahjoitusvaroin. Aasien ja hevosten huono kohtelu Espanjassa huolestutti niin paljon, että adoptoin kaksi aasia, Toton ja Alician. Aasit jäivät kuitenkin Espanjaan hyvään hoitoon. Toto (varsinainen veitikka!) jatkaa uraansa lasten parissa terapia aasina ja Alicia nautiskelee elostaan muutoin ja minä maksan kulut. Olisihan nuo mielellään tuonut Suomeenkin…
Fuente de Piedrassa, El Refugio Del Burrito
Palautumisesta en tiedä, sillä uusi ennen reissua alkanut projekti pyöri mielessä. Tosin parhaat ideat ja ajatukset tuleekin usein aivan muuta tehdessä, joten iltaisin tuli kyllä istuttua koneen äärellä.

Palautumisesta vielä sen verran, että työnantaja otti järeämmät menetelmät käyttöön. Meillä on nyt Moverestin FirstBeat Hyvinvointianalyysiin liittyvä verkkokurssi. Muistuttelevat joka viikko olemassa olostaan. Omasta kokemuksesta neuvona (Moverestin puolesta), että pitäkää huoli riittävästä unesta, juokaa vettä riittävästi ja nostakaa takapuoli riittävän usein työtuolista, vaikka kuinka olisitte työn imussa ja syökää säännöllisesti. Sillä pääsee pitkälle!

Tätä postausta kirjoittaessani, toimitusjohtajamme ehti jo ehdottamaan uutta FirstBeat kierrosta, joten palautumisen tärkeys ja ”nollaaminen” projektien välillä pysyy varmasti mielessä.


Julksaistu LinkedInissä 24.4.2019.